Tofu–marinades
Omdat tofu van zichzelf neutraal van smaak is, is het lekker om de in blokjes gesneden tofu enige tijd weg te zetten in een smaakgevende `saus' (marinade). Daarna kunt u de uitgelekte tofu bakken, grillen of in ragout verwerken.
Eenvoudige ketjapmarinade
- 3 el ketjap of shoyu
- 6 el water
- ½ el azijn
- I tl honing
- I teentje knoflook
- peper
- kerrie
Marinade als basis voor pindasaus
- 4 dl water
- 4 el sojasaus of shoyu
- 1 - 2 tl sambal
- 1 el (appel)azijn
- 2 tl mosterd
- 1 fjngesnipperde of geperste verse gember
- 1 teentje geperste knoflook
- (verse) peper
Breng na het marineren van de tofu de marinade aan de kook en voeg ± 12 eetlepels pindakaas toe.
Roer tot een gladde saus, eventueel nog wat binden met aangelengde maizena.
Tip:
- Voeg 1-2 eetlepels geraspte kokos toe.
Tomatenmarinade
- 100 g tomatenpuree
- ½ dl water
- 1 el azijn
- 1 tl paprikapoeder
- 3 el ketjap of shoyu
- 1 tl honing
- 1 tl oregano
- ½ tl rozemarijn
- 1 tl basilicum
Sinaasappelmarinade
- 6 dl sinaasappelsap
- 6 el sojasaus
- 1-2 tl sambal oelek
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 3 eletlepels gembersiroop
- 1 stukje gember, fijngesnipperd of geperst
- 1 teentje knoflook, uit de knijper
- (verse) peper
Na het marineren van de tofu kan de tomaten- en sinaasappelmarinade heel goed gebruikt worden voor het maken van een saus, die bij de tofu geserveerd kan worden.
Verwarm hiervoor de vloeistof en bind deze met 2½ afgestreken eetlepels aangelengde maizena.
Maak de saus af met fijngeknipte peterselie of bieslook.