Tofu–marinades

 

Omdat tofu van zichzelf neutraal van smaak is, is het lekker om de in blokjes gesneden tofu enige tijd weg te zetten in een smaakgevende `saus' (marinade). Daarna kunt u de uit­gelekte tofu bakken, grillen of in ragout verwerken.

 

 

 

Eenvoudige ketjapmarinade

 

  • 3 el ketjap of shoyu
  • 6 el water
  • ½ el azijn
  • I tl honing
  • I teentje knoflook
  • peper
  • ker­rie

 

 

 

Marinade als basis voor pindasaus

 

  • 4 dl water
  • 4 el sojasaus of shoyu
  • 1 - 2 tl sambal
  • 1 el (appel)azijn
  • 2 tl mosterd
  • 1 fjn­gesnipperde of geperste verse gember
  • 1 teentje geperste knoflook
  • (verse) peper

 

Breng na het marineren van de tofu de marinade aan de kook en voeg ± 12 eetlepels pindakaas toe.

Roer tot een gladde saus, eventueel nog wat binden met aangelengde maizena.

 

 

Tip:

  • Voeg 1-2 eetlepels geraspte kokos toe.

 

 

Tomatenmarinade

 

  • 100 g tomatenpuree
  • ½ dl water
  • 1 el azijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 3 el ketjap of shoyu
  • 1 tl honing
  • 1 tl oregano
  • ½ tl rozemarijn
  • 1 tl basilicum

 

 

Sinaasappelmarinade

 

  • 6 dl sinaasappelsap
  • 6 el sojasaus
  • 1-2 tl sambal oelek
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 3 eletlepels gembersiroop
  • 1 stukje gember, fijngesnipperd of geperst
  • 1 teentje knoflook, uit de knijper
  • (verse) peper

 

 

Na het marineren van de tofu kan de tomaten- en sinaas­appelmarinade heel goed gebruikt worden voor het maken van een saus, die bij de tofu geserveerd kan worden.

 

Verwarm hiervoor de vloeistof en bind deze met 2½ afge­streken eetlepels aangelengde maizena.

 

Maak de saus af met fijngeknipte peterselie of bieslook.