Aardappel-knoflookpuree

 

Deze romige aardappelpuree, royaal op smaak gebracht met knoflook, is heerlijk bij gebakken vleesvervanger.

 

6 tot 8 personen

 

  • 2 bollen knoflook, in tenen verdeeld, ongepeld
  • 100 g boter
  • 1,2 kg bloemige aardappels, geschild en zonodig in vieren gesneden
  • 1,2 tot 1,75 dl melk
  • zout en versgemalen zwarte peper

 

 

Kook de tenen knoflook 2 minuten in kokend water.
Giet ze af, pel ze en fruit 25 minuten in de helft van de boter op een laag vuur onder af en tot omscheppen.
Laat ze niet bruin worden.
Schep ze in een blender en draai tot een gladde puree.
Doe de puree in een kom en dek af met plastic folie.


Doe de aardappels in een pan en giet er zo veel water over dat ze onder staan.
Kook ze gaar.
Giet de aardappels af en pureer ze door een roerzeef of druk door een zeef.


Doe de puree terug in de pan.
Laat de puree 2 minuten uitdrogen op een laag vuur onder voortdurend roeren met een pollepel.


Verwarm de melk tot er belletjes aan de rand verschijnen.
Klop de melk, de resterende boter en de knoflookpuree geleidelijk door de aardappelpuree.

 

Breng op smaak met zout en peper.