Rösti (Zwitserland)

 

 

  • 1 kg vrijwel vastkokende aardappelen, de dag voordien gekookt
  • zout
  • versgemalen peper
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 40 g boter
  • 3 el olie

 

 

Rasp de gepelde aardappelen grof.
Breng op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat.


Verhit de boter en de olie in een platte ijzeren of roestvrij-stalen koekenpan en doe er de geraspte aardappelen in.
Druk licht aan en laat de onderkant op middelhoog vuur goudbruin bakken.


Keer de aardappelkoek om met behulp van een groot plat bord of een pandeksel en laat ook de andere kant goudbruin bakken.

 

 

Variaties


Deze typische Zwitserse specialiteit wordt in vrijwel ieder kanton op een andere manier bereid.


Soms wordt er gesnipperde ui meegebakken of wordt er geraspte Emmentaler door de aardappelen gemengd.


Op andere plaatsen worden de gebakken aardappelkoeken belegd met plakken kaas, die met het deksel op de pan gesmolten worden.