Aardappelpoffer (Duitsland)

 

  • 1,2 kg vastkokende herfstaardappelen
  • 3 eieren
  • 50 g bloem
  • zout
  • versgeraspte nootmuskaat
  • olie om te bakken

 

 

Rasp de geschilde aardappelen niet te fijn en laat ze in een zeef of vergiet uitlekken.
Laat het opgevangen vocht staan tot het zetmeel zich op de bodem heeft afgezet.
Giet het water af en schep het zetmeel door de geraspte aardappelen.
Meng er de eieren en de bloem door en breng op smaak met wat zout en nootmuskaat.


Verhit een flink laagje olie in een koekenpan en schep er met een eetlepel, als de olie goed heet is, kleine hoopjes van het aardappelmengsel in.
Druk ze met de achterkant van een lepel plat en laat ze aan de onderkant goudbruin bakken.
Keer ze om en laat ze aan de andere kant goudbruin bakken.


Serveer ze zo uit de pan en geef er veenbessencompote of appelmoes bij.

 

 

 

Variaties:
Er bestaan talloze variaties op dit recept.

Zo kan het zonder bloem worden gemaakt.
De geraspte aardappelen moeten dan heel goed worden uitgedrukt voor ze met de eieren worden gemengd.

Ook geraspte groenten of groentenreepjes, bijvoorbeeld van wortelen, courgettes of venkel kunnen door de geraspte aardappelen worden gemengd.