Gevulde aardappel met waterkers

 

Een heel bijzondere en heerlijke manier om deze populaire vegetarische maaltijd te bereiden.

 

2 personen 

 

 

 

  • 2 grote bloemige aardappelen, schoon­geborsteld
  • 2 eieren
  • 30 g boter
  • 60 g champignons, in plakjes gesneden
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 25 g bloem
  • 2 dl melk
  • 30 g Parmesaanse kaas, geraspt
  • mespuntje mosterdpoeder
  • mespuntje cayennepeper
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • ½ bosje waterkers, in stukjes gehakt
  • geraspte kaas
  • cayennepeper en waterkers, voor de garnering

 

  

 

De aardappelen een paar keer met een vork inprikken en ze op de bakplaat van een voorverwarmde oven (200°C/gasstand 6) leg­gen. 

De aardappelen zo'n 45-60 minuten laten bakken, afhankelijk van de grootte, of tot ze zacht aanvoelen.

Daarna zet u de oven op 160°C/gasstand 3 om de aardappelen warm te houden.

 

De eieren 3½ -5 minuten in zacht kokend water pocheren; het eiwit en de eierdooier moeten net gestold zijn.

Het ei uit de pan scheppen en tot gebruik in koud water leggen.

 

De helft van de boter in een kleine pan smelten en ui en champignons hier ongeveer 5 minuten in laten bakken, tot ze net gaar worden.

 

De rest van de boter laten smelten, de bloem erdoor roeren en alles ongeveer 1 minuut verhitten.

 

De pan van het vuur halen en langzaam 1,4 dl van de melk toevoegen; na elke toevoeging moet u goed roeren.

Daarna zet u de pan weer op het vuur en brengt u het geheel aan de kook; laat de saus zacht koken tot deze gebonden is.

 

Kaas, mosterdpoeder, cayennepeper en zout en peper aan de saus toevoegen en deze laten koken tot de kaas gesmolten is.

 

Van de gare aardappelen snijdt u een kapje af, waarna u de aardappel met een lepel leeg­schept.

Aan de binnenkant moet een dun laagje blijven zitten om een stevige schil te verkrijgen.

 

Het champignonmengsel over de uitge­holde aardappelen verdelen en een goed uit­gelekt ei erbovenop leggen.

Hierover schept u tot slot wat kaassaus.

 

De rest van de melk bijna aan de kook brengen.

Het aardappelvlees fijnmaken, waarna u er langzaam de hete melk en de waterkers doorheen klopt.

Het aardappel­mengsel op de kaassaus in de uitgeholde aard­appelen scheppen.

 

Tot slot bestrooit u de aardappelen met nog wat kaas, waarna u ze nog 15 minuten in de oven zet om goed warm te worden.

 

Als garne­ring gebruikt u cayennepeper en waterkers.

 

 

 

 

  • Serveertip:

           

            Serveer er koolsla of een andere salade bij.