Champignons met oranjebloesemhoning

 

  • 300 g gedroogde champignons
  • 1 sjalot
  • 1 teen look
  • 1 el arachideolie
  • 1 el donkere sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el oranjebloesemhoning

 

Week de champignons 20-30 minuten in zeer heet, maar niet kokend water.

Hak de sjalot zeer fijn en snijd het lookteentje in dunne plakjes.

Giet de geweekte champignons door een zeef, droog ze goed af en verwijder de taaie steel.

 

Verwarm de wok tot hij begint te walmen.

Giet de olie in de wok.

Als de olie licht walmt, worden de look en de sjalot enkele seconden geroerbakt om de olie te parfumeren.

 

Het vuur mag nu lager en de champignons gaan in de wok.

Roerbak even en voeg dan de sojasaus en de honing toe.

 

Laat de champignons nu bij matig vuur verder garen, terwijl ze voortdurend door de saus worden geschept.

Doordat een gedeelte van het vocht verdampt, kan de saus vrij dik worden.

Voeg zo nodig enkele scheutjes Shaoxing rijstwijn of sherry toe.

 

Druppel, als de champignons gaar zijn, de sesamolie erover en schep alles nog eens goed om.

 

  • Serveer warm of koud, eventueel met rijst of noedels.