Ambachtelijke aardappel-truffelkroketjes

 

Hapje, 4-6 personen/12 stuks

 

 

  • 500 g kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 1 ei, gesplitst
  • 2 el olijfolie, extra vierge truffel (Jumbo, fles 250 ml)
  • 10-12 el bloem
  • 8 el paneermeel
  • 8 el olijfolie
  • extra: pureestamper

 

 

Kook de aardappelen in weinig water met zout in 20 minuten gaar.

Giet de aardappelen af en stoom ze op laag vuur droog.

Stamp de aardappelen met de pureestamper.

 

Meng met een vork de eidooier (bewaar het eiwit afgedekt in de koelkast), de truffelolie en 3 el bloem erdoor tot een stevige massa ontstaat.

Voeg zout en peper naar smaak toe.

Zet de puree twee uur afgedekt in de koelkast.

  

Vorm van de puree 12 kroketten.

Strooi de resterende bloem op een bord en doe het bewaarde eiwit in een diep bord.

Strooi het paneermeel op een laatste bord.

Rol de kroketjes door de bloem, daarna het eiwit en vervolgens het paneermeel.

Leg ze op een bord.

 

Verhit in een koekenpan de olijfolie.

Bak de aardappelkroketjes in twee porties in 6 minuten rondom goudbruin en krokant.

 

 

Tip:

Als je in olijfolie bakt, doe dan wel een deksel op de pan tegen het spatten.