Franse uiensoep

(4-6 personen)


6 uien (± 1 kg)
50 g boter
1 tl suiker
3 el bloem
2½ l groentebouillon
zout
peper
1 stokbrood
75 g geraspte gruyère of oude kaas, plus extra om te serveren

 


Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
Verhit de boter in een grote pan en fruit de uien daarin in ± 20 minuten gaar.
Voeg suiker en bloem toe en bak al roerend 1-2 minuten, of tot het mengsel goudgeel wordt.
Voeg de bouillon toe en laat met deksel erop 1 uur zacht koken.
Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd het brood in sneetjes van 1 cm.
Bak ze in 20 minuten droog en goudbruin; één keer omdraaien.
Bestrooi de schijfjes met de geraspte kaas en laat ze onder de hete grill smelten.


Serveer de soep met de kaascroûtons.
Bestrooi met extra geraspte kaas.