Noedelsoep met taugé


Voor de (vegetarische) dashi:

  6 gedroogde shiitake paddestoelen
1 liter koud water
2 el saké (rijstwijn)
1 el mirin (zoete rijstkookwijn)
2 el su (rijstazijn)


Voor de noedelsoep:
1 l dashi
3 el shoyu (Japanse sojasaus)
1 el mirin (zoete rijstkookwijn)
200 g udon (Japanse tarwenoedels)
125 g tofu in kleine blokjes
75 g taugé
3 lente-uitjes in dunne reepjes

 


Doe de shiitake in een grote pan met het water, leg er een bord in om de shiitake onder water te houden en laat een nacht staan.

Haal het bord uit de pan en breng de bouillon langzaam aan de kook.
Roer de overige ingrediënten erdoor en laat 2 minuten zachtjes doorkoken.
Zeef de dashi, breng opnieuw aan de kook en voeg dan sojasaus, mirin en udon toe.

Kook de udon-noedels in ± 10 minuten beetgaar.
Voeg tofu en taugé toe en warm 1 minuut goed door.
Schep de soep in kommen en bestrooi met lente-ui.