Franse sperziebonensoep


200 g sperziebonen
2 middelgrote aardappelen
1 ui
8 dl water
1 groentebouillontablet
50 g boter
50 g bloem
½ tl Marmite
zout
peper
1 el fijngehakte peterselie
2 el room

 


Maak de sperziebonen schoon, was ze en breek of snij ze in stukjes.
Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes.
Maak de ui schoon en snij hem klein.


Kook de sperziebonen en de aardappelblokjes in ± 2 dl van het water of de groentebouillon in ± 20 minuten gaar.
Verhit de boter en fruit hierin de ui lichtbruin.
Roer de bloem door de uien.
Voeg de rest van het water of van de groentebouillon beetje bij beetje onder voortdurend roeren aan het ui-bloemmengsel toe.
Blijf roeren tot een gebonden soep is ontstaan.
Voeg de gekookte sperziebonen en aardappelblokjes met hun kookvocht aan de soep toe.
Breng de soep op smaak met de Marmite, zout en peper en laat alles nog ± 10 minuten zachtjes doorkoken.

Serveer de soep met de fijngehakte peterselie erover gestrooid en met een scheutje room in ieder bord of in iedere kop.