Trassi
Trassi

Trassi

 

Pas op: Trassi is niet vegetarisch!

Voor strikte vegetariërs kan de trassie vervangen worden door taotjo, een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen met tarwebloem, die verwant is aan miso.


Trasi, Terasi of Trassie zijn gefermenteerde gemalen garnalen die tot koek geperst zijn.
Net zoals de geur is ook de zoute smaak van trassi erg nadrukkelijk en doordringend (volgens velen "stinkt" het).
Wordt gebruikt in de zuid-oost-Azische keuken.
Trassi is een smaakmaker voor veel indonesische gerechten.
Ze wordt vooral in sambals gebruikt.
Door het gisten heeft trassi een doordringende geur gekregen.
Deze sterke geur verdwijnt voor een groot deel, zodra de trassi wordt gebakken of geroosterd.
Doseer met mate; trassi is erg sterk van smaak!
Harde trassi (een blok) kan het beste geraspt worden, zachte pasta eerst even oplossen in een klein beetje water of ketjap.
Herkomst : Zuid Azië.