Maanzaad

 


Dit zaad komt van een meer dan een meter hoge papaverachtige plant, welke vooral gekweekt wordt om er spijsolie uit te persen (in sommige Aziatische landen voor opiumwinning).
De heel fijne, ronde zaden hebben een grijs-blauwe kleur.

 

Maanzaad smaakt heerlijk - nootachtig en een beetje zoet.

 

Bovendien zijn ze eenvoudig te gebruiken in allerlei recepten en kookstijlen.

 

In Europa wordt maanzaad toegevoegd aan brood, gebak en patisserie vullingen.

 

Je kan het strooien zoals de krakende zaadjes boven op broodjes, maar ook gemalen in gebak is het een echte lekkernij.

 

In India wordt gemalen maanzaad gebruikt als verdikkingsmiddel voor sauzen.

 

De Japanners kruiden hun gerechten graag met maanzaad.

 

 

Andere ideeën voor het gebruik van maanzaad zijn:

 

toegevoegd in koolsalade en aardappelpuree, over gestoomde groenten en noedels of in een taartbodem.