Bulgur


Voorgekookte en gesneden tarwe is de basis van bulgur.

Bulgur behoort zo tot de klasse van zetmeelhoudende producten.
Het bevat dus veel langzame suikers en zit vol energie.
Het wordt ook wel eens de tarwe van het oosten genoemd.

Bulgur ontstaat door harde, volle tarwekorrels driemaal te stomen, te laten drogen, te pellen en te malen tot de korrels eerst in grove en nadien in fijne stukjes uiteenvallen.
Je vindt niet alleen fijne of grove, maar ook witte of bruine bulgur.
Of je hem nu laat zwellen of kookt, de bulgur is snel klaar en zit boordevol ijzer, fosfor, magnesium en vitamine B.

Bulgur vormt het basisingrediënt van verschillende nationale specialiteiten, zoals de 'taboulé kebbé' uit Libanon, die bruine bulgur, tomaten, bladpeterselie, munt, citroensap en olijfolie bevat.

Het wordt vaak geserveerd in plaats van rijst en is erg populair in met name Turkije.

 

Bulgur is heerlijk met o.a. ragoutsauzen en stroganov.

Ook is het afgekoeld lekker in salades.