Quinoa

Quinoa is een 'pseudo-graan', de zaadjes, het meel en alle andere afgeleide producten van quinoa bevatten geen gluten.
 

QUINOA, het graan van de toekomst?

Eigenlijk mogen de kleine, plat-ronde, geel-witte zaadjes geen 'graan' heten, quinoa is een andere naam voor gierstmelde, in de verte familie van de suikerbiet.

Al 5000 jaar voor het begin van onze jaartelling werd quinoa op de hoogvlaktes van de Andes verbouwd door de Inca's.
Het werd gegeten vooral als begeleider van en aanvulling op de aardappelmaaltijden.

En die oude Inca's hadden het blijkbaar nog niet zo slecht bekeken.

Toen de NASA op zoek was naar geschikt eten voor astronauten kwam al snel de quinoa op het menu te staan.

Hier in Nederland is quinoa nog vrij onbekend, alhoewel de supermarkten en natuurvoedingszaken het in het schap hebben staan.

In Amerika is het verbruik flink groeiend door de gezondheidstrend waar quinoa prima in past.

Ouinoa is niet alleen lekker, maar ook bijzonder voedzaam.
Het is rijk aan magnesium, koper, fosfor en vitamine B1, bevat alle essentiële aminozuren, is een bron van ijzer, zink en kalium e
n er zit zeer veel voor de industrie goed bruikbaar zetmeel in.
Dat zetmeel is toepasbaar als vetvervanger in de slasaus of bijvoorbeeld als smaakversterker in de vla.

Terecht dat de FAO 2013 heeft uitgeroepen tot het Jaar van Ouinoa.