Sesamzaad

 

Van de gezonde zaden heeft sesam de meest uit­gesproken smaak.
Zo uitgesproken, dat sesamzaad vaker als smaakmaker wordt toegepast dan als superfood.
Sesam bevat veel eiwitten, onverzadigde vetzuren en ook veel calcium; per 100 gram bijna net zoveel als 1 liter melk.

In het Midden-Oosten wordt sesamzaad rauw verwerkt tot tahin, een sesampasta die onmisbaar is voor hummus, of tot zoete halva, een soort noga.
De smaak is heel anders dan die van geroosterd sesamzaad zoals wij gewend zijn.

In de keuken:
Gebruik je sesamzaad als superfood, dan kun je het in veel gerechten verwerken.
Geroos­terd in een koekenpan zonder vet is sesamzaad een zeer veelzijdige smaakmaker.
Klassiek in oosterse gerechten, maar ook in energierepen, taart, vlees, kip of tofu of als topping van wokgerechten.

Wentel schnitzels eens voor het bakken door een mengsel van paneermeel met sesamzaad.

Of probeer eens een lekkere rauwkostdip van licht gekneusd en geroos­terd sesamzaad met een snufje komijn, gemalen koriander, gemberpoeder en zout.