Chiazaad

Dit is het zaad van de salvia hispanica, een bloeiende plant uit de muntfamilie.
'Chia' betekent in de oude taal van de Maya’s letterlijk `kracht' en werd `lopersvoedsel' genoemd, omdat een Azteekse boodschapper een hele dag kon rennen dankzij de energie van de chiazaden.


Chia is de rijkste plantaardige bron van omega-3-vet­zuren die bekend is.

In het Westerse dieet zitten deze vetzuren in bijvoorbeeld vis.

Ook voedzame eiwitten, vezels, beschermende antioxidanten en de essentiële mineralen ijzer en calcium zijn rijkelijk in chia aanwe­zig.
Chia geeft een verzadigd gevoel.

Roer maar eens wat (geweekt) zaad door de muesli of yoghurt of meng het door zelfgebakken muffins.      

In de keuken:
De zaadjes zelf hebben niet zo heel veel smaak, maar geven wel een lekkere crunch aan salades en vegasandwiches.

Meng je chiazaad in vocht, dan krijg het een geleiachtige structuur met een nootachtige smaak.

Lekker om een smoothie dik­ker mee te maken of in een sladressing.