Biogarde


Een uit melk, door melkzure gisting, verkregen produkt, dat voornamelijk uit rechtsdraaiend melkzuur bestaat (90%).


Bij melkzure produkten (bijvoorbeeld yoghurt, biogarde), worden de in melk aanwezige melksuikers tijdens de gisting (fermentatie), die met behulp van bacteriën plaatsvindt, omgezet in rechtsdraaiend en linksdraaiend melkzuur.


Produkten, die een fermentatie (voorverterings)-proces hebben ondergaan, kunnen makkelijker door ons lichaam worden opgenomen.


Men gaat er vanuit dat rechtsdraaiend melkzuur gezonder is omdat dit melkzuur, in tegenstelling tot linksdraaiend melkzuur, van nature in ons lichaam voorkomt (het komt vrij bij intensief spiergebruik) en dus gemakkelijker opgenomen kan worden.

 

Melkzure produkten zijn onder andere:

Yoghurt
In (gewone) yoghurt zit evenveel linksdraaiend als rechtsdraaiend melkzuur.

 

Biogarde

Bevat, omdat andere bacteriën dan in yoghurt toegevoegd zijn, 90% rechtsdraaiend melkzuur.

Kefir
Dit is een minder bekende, dikke melkdrank, die men laat gisten met behulp van het kefir-plantje; het is licht mousserend.