Seitan

is een eiwitrijk vegetarisch product.

Het heeft een op vlees gelijkende vezelstructuur.

Het heeft een hartige smaak.

 

Seitan heeft een lange geschiedenis.

Traditioneel werd het gegeten in China, Korea, Japan, Rusland en het Midden-Oosten.

De naam ‘Seitan’ komt uit Japan, waar het al honderden jaren op traditionele wijze wordt bereid.

 

Seitan werd 10 á 15 jaar geleden ontdekt in de natuurvoeding.

In het Groningse dorp Pieterburen maakte een inwoner echter al vanaf 1979 (tot 1995) seitan en verkocht het product aan reformzaken.

 

Seitan wordt gemaakt van tarwegluten, de elastische eiwitsubstantie uit tarwemeel.

Het maken van seitan is een eenvoudig natuurlijk procedé dat in het Verre en Midden-Oosten al eeuwenlang wordt toegepast.

Van tarwemeel wordt een soepel brooddeeg gemaakt.

Dit wordt gekneed totdat het gluten vrijkomt uit de tarwe.

Vervolgens worden zetmeel en zemelen in koud water uit het deeg gewassen.

Het tarwegluten dat overblijft worden gekookt in een bouillon van tamari sojasaus, kombu (zeewier) en gember.

Afhankelijk van het merk wordt er nog laurier, kerrie en paprikapoeder aan toegevoegd.

Dit geeft seitan zijn hartige smaak.

Bovendien wordt hierdoor de verteerbaarheid beter.

De smaak en consistentie van seitan hangen af van de soort tarwe, de versheid en hoe fijn het is gemalen.

Er komen geen chemische oplosmiddelen en ingewikkelde apparatuur aan te pas.

 

Seitan wordt ook wel tarwevlees genoemd.

Het heeft een vleesachtige structuur, smaakt kruidig, en is ideaal als vleesvervanger voor vegetariërs en veganisten (al is het geen bron van vitamine B12).

 

De toevoeging van kombu zeewier aan de bouillon zorgt voor een verhoogd gehalte aan organische verbindingen en spoorelementen.

Door de combinatie van seitan met tamari (sojasaus) wordt de opname van de plantaardige eiwitten in het lichaam sterk verhoogd.

Het nuttig opneembare percentage eiwitten is 67%.

Seitan bevat geen cholesterol, verzadigde vetzuren en purine (urinezuur) en is bovendien licht verteerbaar.

Daarbij is het voedzaam, met 22% plantaardige eiwitten.

Het is een energierijke vleesvervanger en snel te bereiden.

 

 Gebruik

Je kunt kleine stukjes in de soep doen of serveren bij rijst, macaroni of spaghetti.

Het kan ook gebraden en gebakken worden als vlees.

Het is alleen sneller klaar, 5 tot 10 minuten in de koekenpan zijn voldoende voor een korstje.

Seitan leent zich ook voor grillen aan satéstokjes.

 

 Intolerantie

Aangezien seitan gemaakt is van tarwe kunnen mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) of glutenallergie geen seitan eten.