Gortballetjes
- 4 schoongemaakte bosuitjes
- 1 wortel
- 1 teen knoflook
- 30 g boter
- 200 g middelgrof gemalen tarwebloem
- zout
- peper
- ½ l groentebouillon
- 2 eierdooiers
- 1 tl fijngehakte tijm
- 50 g geraspte oude kaas
- grof gemalen gort
Snijd 4 schoongemaakte bosuitjes, een geschilde wortel en 1 teentje knoflook fijn en laat in 30 g boter glazig fruiten.
Laat 200 g middelgrof gemalen tarwebloem meefruiten.
Breng op smaak met wat zout en peper en giet er ½ liter groentebouillon bij.
Breng aan de kook en laat op laag vuur ± 20 minuten zachtjes koken.
Laat iets afkoelen en roer er 2 eierdooiers, 1 tl fijngehakte tijm en 50 g geraspte oude kaas door.
Maak er afgeplatte balletjes van, bestrijk ze met eiwit en haal ze door grof gemalen gort.
Bak ze goudbruin in de hete boter.
(De groene saus [zie:sausen] past er erg goed bij.)