Bonenburgers 2

 

De bonenburger is op basis van eender welke soort bonen.

 

 

  • 250 gram gekookte (of een blik van 400 gram) bonen naar keuze (witte, bruine of zwarte

            bonen, linzen of kikkererwten )

  • 1 ui
  • 40 gram havermout
  • 1 ei
  • 1 eetlepel chilipoeder (of andere kruiden)
  • zout en peper naar smaak
  • wat kookvocht van de bonen (indien de bonen uit blik komen kan men ook water of melk gebruiken)


Pureer de bonen, ui, havermout, het ei en de kruiden in een blender of met een staafmixer tot er een gladde massa ontstaat.

Indien het mengsel erg droog is kunt u wat vocht toevoegen.

Let op, het mengsel dient niet waterig te worden!

Zet het mengsel enkele minuten in de koelkast.


Vorm er vervolgens burgers van.
Leg de burgers terug in een schaal en laat ze nog enkele minuten in de koelkast rusten.


Doe intussen wat olie in een koekenpan.
Bak de burgers zo’n 5 minuten en draai ze dan om.
De onderkant van de burger moet mooi bruin zijn.
Bak de andere kant ook bruin.


Serveer bijvoorbeeld op een broodje met sla en tomaat.
U kunt de burgers eventueel ook een dag van te voren maken.
Leg ze dan in een afgedekte schaal in de koelkast en bak ze op de dag dat ze gegeten worden.


Bovenstaande recept is een basisrecept waarvan zeer veel variaties te maken zijn.


Men kan er groente door raspen, wat olijven en/of geraspte kaas doorheen mengen.
Ook kan met de kruiden en specerijen gevarieerd worden, zo kunt u ook wat sambal of ketjap toevoegen.