Groentenburgers met kruidenmayonaise

 

  • 1 winterwortel
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 sneetjes brood
  • 2 el pinda's of hazelnoten, geroosterd
  • 400 g linzen
  • 4 el olie
  • 1 ei
  • 2 el koriander, fijngehakt
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 snufje zout en versgemalen peper
  • 2 el mayonaise
  • 1 el kwark of yoghurt
  • 1 el tomatenketchup
  • 2 el groene kruiden, fijngehakt

 

 

Rasp de wortel.

Snipper de ui en de knoflook.

Hak het brood met de noten fijn in de foodprocessor.

Laat de linzen uitlekken.

 

Verhit de helft van de olie in de koekenpan.

Roerbak de wortel, de ui en de knoflook een paar minuten.

Laat het mengsel iets afkoelen en meng met het brood, de linzen, de noten, het losgeklopte ei, de koriander of de peterselie, het komijnpoeder, het paprikapoeder en wat zout en peper tot een samenhangend mengsel.

Maak er vier afgeplatte ballen van.

Zet ze in de koelkast tot ze worden gebakken.

 

Roer voor de saus de mayonaise, de kwark of de yoghurt, de ketchup en de kruiden door elkaar.

 

Verhit de resterende olie in de koekenpan en bak de burgers in ± 4 minuten per kant op middelhoog vuur goudbruin.

 

Serveer met de saus en geef er sla en tomaat bij.