Kikkererwt-linzenburgers met koriander-knoflooksaus

 

± 10 burgers

 

  • 250 g rode linzen
  • 1 el olie
  • 2 uien
  • 1 el tandoori-mix
  • 450 g kikkerwten uit blik, uitgelekt
  • 1 ei
  • 3 el gehakte verse peterselie
  • 2 tl gedroogde koriander (of 2 el gehakte verse koriander)
  • 200 g oudbroodkruim
  • bloem, om te bestuiven
  • olie

 

Koriander-knoflooksaus:

  • 1¼ dl zure room
  • 1¼ dl room
  • 1 teen knoflook uit de pers
  • 2 el gehakte verse peterselie
  • wat koriander

 

 

Breng een pan met een ruime hoeveelheid water aan de kook.
Voeg linzen toe en laat het in ± 10 minuten gaar koken.

Laat ze uitlekken.


Fruit de uien glazig in de olie en roer de tandoori-mix erdoor.

Laat het mensel licht afkoelen.
Pureer de kikkererwten, de helft van de linzen, het ei en het uienmengsel met de staafmixer of keukenmachine.

Schep de puree in een schaal en roer de linzen, de peterselie, de koriander en het broodkruim erdoor.
Verdeel de puree in ca.10 porties.


Vorm de porties tot ronde burgers (als ze te zacht zijn, laat ze dan 15 minuten in de koelkast stevig worden).
Haal de burgers door de bloem en schud overtollige bloem eraf.
Besmeer ze aan beide zijden met olie.


Leg ze onder de grill of op de barbecue en bak ze aan elke kant in 3 tot 4 minuten bruin (één keer omdraaien).


Geef er koriander-knoflooksaus bij (meng de zure room, room, knoflook en kruiden in een schaaltje).

 

Tips:

  • Je kunt de burgers tot 2 dagen van tevoren maken en bewaren in de koelkast.
  • Je kunt ze ook in wat olie in een koekenpan of braadpan bakken.
  • De koriander-knoflooksaus is max. 3 dagen houdbaar in de koelkast.
  • Het maken van broodkruim: maak stukjes van boterhammen en wrijf het tussen je handen tot kruim