Hummus

 

  • 500 g gedroogde kikkererwten
  • sap van 3 citroenen
  • evenveel (± ¼ liter) olijfolie*)
  • 1 teen knoflook
  • 1 kopje fijngesneden verse peterselie
  • evt. een paar zwarte olijven
  • zout
  • evt. peper

 


*)gebruik bij voorkeur geen eerste persing olijfolie (groen), maar de gele, liefst die van Grand Italia, maar bv Bertolli kan ook; de gebruikte olie en citroenen zijn erg belangrijk voor de uiteindelijke smaak!

 

 

Zet de kikkererwten de avond tevoren in ruim water in de week.
Was ze na het weken en kook ze in het weekvocht of nieuw water met zout naar smaak in 35 à 45 minuten gaar (beter te lang dan te kort).
Hou bij het aan de kook komen de schuimspaan bij de hand.
Giet ze af en laat ze afkoelen.


Maal de kikkererwten in een keukenmachine fijn (niet TE fijn) of prak ze met een stevige vork.
Voeg vervolgens een bepaalde hoeveelheid citroensap toe (1, 2, 3, 4 eetlepels, afhankelijk van de haast) en prak deze door de kikkererwten.
Doe vervolgens hetzelfde met een gelijke hoeveelheid olijfolie.
Wissel zo citroensap en olijfolie af tot er een vaste, niet te dikke, maar vooral niet te dunne massa ontstaat.


Naar smaak kan eventueel nog een extra rondje olijfolie worden toegevoegd als de citroenen dreigen te overheersen.
Voeg desgewenst wat peper toe.
Knijp de knoflook erboven uit (knoflookfreaks wordt afgeraden met meer dan 1 teen te experimenteren) en prak ook deze erdoor.

Garneer met de peterselie en serveer met brood, boter en een glas koude witte wijn.