Basisrecept voor tomatensaus


800 g volrijpe pruimtomaten
1 ui
1 teen knoflook
1 worteltje
1 steel bleekselderij
4 el olijfolie
1 kruidentuiltje van 1 takje tijm, 1 takje oregano en 1 takje rozemarijn
zout
versgemalen peper
2 el fijngehakte peterselie

 


Dompel de tomaten kort in kokend water, ontvel ze en snijd ze in stukjes.
Snijd de schoongemaakte ui, knoflook en wortel met de bleekselderij in kleine blokjes.
Verhit de olie en laat de groenten zonder de tomaten fruiten.
Voeg de tomaten, de kruiden en wat zout en peper toe en laat met het deksel op de pan ± 20 minuten zachtjes koken.
Verwijder de kruiden en roer kort voor het serveren de peterselie door de saus.


Variaties:
Tomatensaus van bliktomaten.
De bereiding is vrijwel dezelfde als het basisrecept, waarbij de verse tomaten worden vervangen door 800 g gepelde tomaten uit blik.
Laat ze in een zeef iets uitlekken en snijd ze fijn.
Giet er na het stoven het opgevangen vocht door en laat tot de gewenste dikte inkoken.