Lasagne Royale met twee sauzen

 

Voor de groentesaus:
400 g gemengde groenten (diepvries)

1 dikke prei

1 ui

6 el tomatenpuree (één blikje)

200 g gerulde tofu of 75 g sojabrokjes*

3 tl Italiaanse kruiden

Voor de "kaas"-saus:
80 g cashewnoten

25 g gedroogde gistvlokken

60 g havermout

40 g arrowroot of maïzena

4 el tahin

¾ liter sojamelk, rijstemelk of water

4 el citroensap

2 tenen knoflook, geperst

1 tl mosterd

1 tl zout

½ tl geelwortel (kurkuma)

300 à 400 g lasagnevellen.

gomasio (De bovenste laag "kaas"-saus kan eventueel nog bestrooid worden met gomasio)

 


De genoemde ingrediënten zijn voldoende voor een grote ovenschaal (2½ liter)

 

Groentesaus:

Bak de tofu in olie en voeg na ca. 4 minuten de groenten (diepvries groenten, prei en ui), tomatenpuree en kruiden toe.

Laat dit mengsel nog zo'n 5 minuten op een laag vuurtje sudderen.

Voeg water toe als de saus te dik wordt.


"Kaas"-saus:

Meng alle ingrediënten in een keukenmachine of met de staafmixer.

Zorg dat alles heel fijn gemalen is

(vooral de noten en havermout; als je een keukenmachine hebt, kun je het beste eerst de droge ingrediënten mengen/malen en dan pas de vochtige ingrediënten toevoegen. Met een staafmixer moet je gewoon iets langer doormixen).

 

Giet het mengsel over in een pan en breng het langzaam aan de kook onder voortdurend roeren (om aanzetten/aanbranden te voorkomen).

Zet het vuur lager en laat de saus enkele minuten doorpruttelen en binden.

Blijf roeren.

Als de saus te dik wordt kun je wat water toevoegen.



Vet een grote ovenschaal in (minstens 2½ liter) met wat olie.

Doe eerst een laag groentensaus in de schaal en dan een laag lasagne bladen (breek deze indien nodig in stukjes om ze op maat te maken).

Voeg dan een laag kaassaus toe en dek deze weer af met lasagnebladen.

Dan weer een laag groentensaus, enzovoorts, tot de schaal vol is. 

 

N.B.:

Let op dat je voldoende kaassaus overhoudt voor de bovenste laag, want dat moet kaassaus zijn! 

De bovenste kaassauslaag kun je eventueel nog bestrooien met gomasio.

Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 190°C en laat alles in een klein half uur gaar worden.

 

*Als je sojabrokjes i.p.v. tofu gebruikt (deze zijn lang houdbaar en voordeliger in het gebruik), moet je deze eerst volgens de aanwijzingen op de verpakking zo'n 20 minuten koken in groenten- of kruidenbouillon.