Broodquiche met prei en tomaat

 

4 personen

 

8-10 sneetjes meergranenbrood zonder korst

1 el olijfolie

500 g fijngesneden prei

2-3 tenen knoflook, uitgeperst

2 tl tijm

versgemaien zwarte peper

zout

4 grote eieren

200 ml kookroom light

150 g abdijkaas (Port Salut) of verkruimelde blauwe kaas (Danisch blue)

2 tomaten, in plakjes

1 tl tijm

1 el olijfolie

 

springvorm van 24-26 cm doorsnede

 

 

Verwarm de oven voor op 200°C en vet de springvorm in.

Haal de korst van de sneetjes brood, bekleed de vorm en de randen met de sneetjes brood en druk ze zeer stevig aan (goed aansluiten).

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok of pan.

Roerbak de prei met knoflook en 2 theelepels tijm in ca. 2 minuten.

Maak de prei goed op smaak met peper en zout en verdeel de prei over de broodbodem.

Klop de eieren los in een kom, samen met de light room.

Schenk dit mengsel over de prei.

Verdeel de abdijkaas in blokjes of verkruimel de blauwe kaas erover.

Leg de plakjes to­maat op de vulling.

Strooi er tot slot nog 1 theelepel tijm en vers gemalen zwarte peper over en sprenkel er wat olijfolie over (1 eet­lepel).

 

Bak de quiche in het midden van de oven in 25 minuten bruin en gaar.