Shiitake-rijst met bamboespruiten

 

2 personen

 

  • 3 gedroogde shiitake-paddenstoelen
  • 1 el sojasaus
  • 1 el droge sherry
  • 1 blikje bamboespruiten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl gemberpoeder
  • 1 wortel
  • 1 prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 2 el olijfolie
  • 250 g tofu met satésmaak
  • zout
  • peper
  • ½ tl cayennepeper
  • 1 tl maizena

 

Week de shiitake 20 minuten in 1½ dl heet water.
Giet ondertussen de bamboespruiten af, spoel ze schoon onder de kraan en snij ui, knoflook, wortel, prei, bleekselderij en paprika klein.
Bestrooi de tofu met peper en zout.
Giet de shiitake af en vang het vocht op.
Verwijder de steeltjes van de paddestoelen en snij de hoedjes in dunne reepjes.
Meng het weekvocht met de sherry en de sojasaus.
Verhit de olie in een wok of grote koekenpan en bak hierin de ui met de knoflook en het gemberpoeder ± 2 minuten.
Voeg wortel, paprika, bleekselderij en prei toe en bak 2 minuten mee.
Voeg dan de bamboespruiten, shiitake, tofu en de soja-sherrysaus toe en breng het geheel aan de kook.
Laat 5 minuten zachtjes doorkoken en voeg dan cayennepeper toe.
Haal de groenten en de tofu met een schuimspaan uit de pan en bind het vocht met de maïzena.
Eventueel wat water toevoegen als de saus te dik wordt.
Doe de tahoe en de groenten er weer bij en laat het geheel goed warm worden.

 

Serveer met rijst of mie.