Sambal goreng tempeh

 

2 personen

 

  • 250 g tempeh, blok
  • ± 2 dl arachideolie
  • 1 ui
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1 Spaanse peper
  • ½ tl laos poeder
  • 50 g goela djawa of bruine basterdsuiker
  • 1 el tamarindepasta of ketjap manis
  • zout
  • 1-2 tl sambal oelek

 

Snijd de tempeh in plakjes van ½ cm. en snijd deze in reepjes van ± 3 cm.
Verhit olie in een wok en bak de tempeh snel lichtbruin.
Laat de tempeh op keukenpapier uitlekken. (De olie kan nogmaals gebruikt worden.
De tempeh kan ook gefrituurd worden op 180°C).


Snipper de ui en knoflook.
Snijd de peper (zonder zaadjes) in stukjes.


Verhit 3 el olie in een wok of koekenpan en bak de ui, knoflook en stukjes peper 2 min. op laag vuur.
Voeg laos en suiker toe en desgewenst de met 2 el water verdunde tamarinde of ketjap en een klein scheutje (± ½ dl) water.
Laat dit nog 2 minuten zachtjes koken.
Schep de gebakken tempeh erdoor en breng op smaak met zout en sambal.

 

Lekker met rijst en groenten zoals kool of toemis van boontjes en tomaat.