Groenten tempura

 

  • 1 struik broccoli
  • 20 jonge worteltjes
  • 12 shii-takes (vers of gedroogd)
  • 25 g verse gemberwortel
  • sojasaus
  • 150 g fijne bloem of tempurameel
  • 3 eieren
  • olie om te frituren

 

Verdeel de broccoli in roosjes en was ze.
Schrap de worteltjes en snijd ze eventueel in lange reepjes (± 10 cm).
Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook en kook hierin de broccoli en de worteltjes 3 minuten.
Afgieten en heel goed laten uitlekken.
Verwijder de steeltjes van de shii-takes (gedroogde paddestoelen eerst een half uurtje weken).
Schil en rasp de gember op een fijne rasp.


Meng de gember met ± 1 dl sojasaus.
Verhit een flinke laag olie in een wok of frituurpan tot 170°C.
Zeef de bloem en schep er de eieren, 2¼ dl water en een eetlepel sojasaus door.
Schep niet te lang door want er moet nog wat bloem te zien blijven, het beslag moet er als het ware een beetje slordig uitzien.
Haal telkens een paar broccoliroosjes, shii-takes en worteltjes door het beslag en frituur ze in de hete olie tot ze goudbruin zijn.
Laat ze op keukenpapier uitlekken terwijl de rest wordt gefrituurd.
Leg de tempura op servetjes in kommen of op borden en geef de dunne sojadip er apart bij.

 

Variatie:
Voeg aan de sojadip 3 eetlepels merin (Japanse kookwijn) of sherry en een mespunt wasabi (een soort groene Japanse mosterd) of mierikswortelpasta toe.
Conimex Sambalsaus Pangang is er ook heel lekker bij.