Gebakken rijst

 

4 personen

  • 275 g rijst
  • 5 dl water
  • 7 el Chinese sesamolie
  • 50 g klein gesneden tofu
  • ½ kop bamboescheuten
  • 1 middelgrote wortel (grof geraspt)
  • 1 kleine courgette (in kleine stukjes)
  • 2 stengels bleekselderij (in stukjes van ± 1 cm)
  • 1 kop fijngesneden kool
  • 100 g taugé
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 30 g gehakte amandelen
  • 4 tl zout
  • 1 el sojasaus
  • 1 el gemalen koriander



Verhit een lepel sesamolie in een klein pannetje.
Bak daar de gewassen en uitgelekte rijst in.
Na een halve minuut kan het water en het zout erbij en breng alles aan de kook.
Leg een deksel op de pan, draai het gas laag en laat de rijst 18 minuten doorkoken.
Haal de pan van het vuur.

Verhit 4 lepels sesamolie in de wok.
Fruit de ui en de knoflook.
Doe er vervolgens de wortel, de courgette en de bleekselderij bij.
Leg de deksel op de pan en laat alles 10 minuten doorbakken.
Af en toe roeren.
Voeg dan de kool toe en laat de groenten nog eens 5 minuten doorsudderen, nu zonder deksel.
Daarna de taugé en de bamboescheuten erbij, gas omhoog draaien en de groenten 3 minuten laten bakken.
Roer de sojasaus door de groenten en schep ze in een schaal.

Verhit 2 lepels sesamolie in de wok.
Leg de amandelen en de tofu in de hete olie en laat ze 1 minuut bakken.
Doe de rijst erbij en bak deze 2 minuten mee.
Strooi de gemalen koriander en de rest van het zout erover.
Doe dit geheel nu bij de groenten en schep alles door elkaar.