Fa Cai met paddestoelen en Shanghai paksoi

 

  • ½ zakje Fa Cai
  • 1 à 2 stronken Shanghai paksoi
  • 2 lente-uitjes, fijngehakt
  • 1 teentje knofook, fijngehakt
  • 1 stukje gember, geschild en fijngehakt
  • 2 el arachideolie
  • 2 el rijstwijn
  • 2 el donkere sojasaus
  • 1 el (vegetarische) oestersaus
  • 2½ dl paddestoelenbouillon
  • ½ el maizena, aangelengd met water
  • sesamolie
  • paar takjes peterselie of koriander

  

Week de paddestoelen geruime tijd in warm water tot ze zacht zijn.

Knijp dan het water uit de paddestoelen en snijd ze in kwarten of in nog kleinere stukken als de paddestoelen erg groot zijn.

 

Haal de paksoibladeren voorzichtig los van de stronk en blancheer ze 2 minuten in kokend water.

Spoel ze daarna met koud water af en laat ze uitlekken.

Haal de dikke delen van de onderkant van de bladeren en snijd die in stukjes.

Schik de rest van de bladeren op een ondiepe schaal of bord.

 

Was de fa cai in zout water en spoel daarna grondig uit.

Kook de groenten ca. 10 minuten en laat ze uitlekken.

 

Verhit de wok, doe er olie in en laat die heet worden.

Roerbak de lente-ui, knofook en gember en voeg dan de paddestoelen toe.

Breng op smaak met rijstwijn, sojasaus en oestersaus.

Voeg dan de bouillon toe.

 

Laat alles even koken tot de paddestoelen goed heet zijn, doe de stukjes paksoi erbij en roer er dan de aangelengde maizena door.

 

Haal de wok van het vuur zodra de saus begint in te dikken.

Giet de saus over de paksoibladeren en druppel er wat sesamolie overheen.

Leg in het midden van de schaal de fa cai op de paddestoelensaus.

 

Garneer met wat peterselie of koriander en serveer met rijst en (eventueel) andere gerechten.