Stamppot met rauwe andijvie

 

  • 1 kg bloemig kokende aardappelen
  • zout
  • 200 g krulandijvie
  • 4 kleine uien
  • 40 g geklaarde boter
  • circa 1/8 l hete melk
  • versgemalen peper
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 80 g versgeraspte belegen Goudse kaas

 

Kook de geschilde aardappelen in weinig water met wat zout gaar.
Snijd de schoongemaakte en gewassen andijvie in niet te smalle reepjes.
Snijd de gepelde uien in smalle ringen en laat ze in de hete boter goudbruin fruiten.
Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op.
Stamp de aardappelen met een pureestamper niet te fijn.
Giet er de hete melk en een scheutje van het kookvocht bij en roer tot een dikke puree.
Breng op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat en schep er de andijvie en de geraspte kaas door.
Schep de stamp in een schaal en schep er de uienringen met de bakboter over.

 

 

Variaties
Maak een stamppot met kort geblancheerde raapsteeltjes of savooiekool.
De uienringen kunnen worden vervangen door goudbruin gebakken broodkruim.