Courgetteschotel met eieren

 

 

  • 4 kleine eieren
  • 2 uien
  • 1 paprika
  • 1 vleestomaat
  • 1 courgette
  • 1 el olie
  • 1 tl zout
  • ½ dl room
  • arrowroot
  • ½ el oregano
  • 1 el fijngeknipte bieslook of peterselie

 

 

Leg de eieren in heet water (maximaal 60o C.) om ze alvast op temperatuur te brengen.

Snijd de uien in ringen, de paprika in reepjes en de tomaat in dunne schijven.

Snijd de courgette overlangs in 4 repen en daarna in plakjes van 1 cm.

Verwarm de olie in een pan met goed sluitend deksel op een matig vuur en bak de ui glazig.

Voeg vervolgens de paprika toe, daarna de tomaat en courgette. Smoor de groente even, totdat de tomaat vocht loslaat.

Voeg het zout toe, roer alles nog eens goed door en leg het deksel op de pan.

Kook de groenten in ± 5 minuten krap gaar.

De courgette begint dan glazig te worden.

Zorg ervoor, dat de groenten in de pan blijven pruttelen, maar dat ze niet aanbranden.

Bind het groentennat met room en bindmiddel.

Roer de oregano erdoor.

Breek de eieren een voor een in de groenten.

Schuif met een lepel onder elk ei de groenten wat opzij, zodat het eiwit wegzakt en alleen de eierdooier aan het oppervlak zichtbaar blijft.

Houd de groenten tegen de kook aan en laat het eiwit in ± 5 minuten stollen.

Doe geen deksel op de pan, want dan worden de dooiers “blind” (er komt een wit vlies over het eigeel).

Strooi verse kruiden over het gerecht.

 

Dit sappige groente-gerecht past bij rijst, bulgur of aardappelpuree.

Geef er een schaaltje geraspte pittige kaas bij en eventueel wat kropsla.