Oosters getint eenpansgerecht

 

2 personen

 

 

Restanten van eerder gebruikte uitheemse gerechten kunnen tot verrassende nieuwe gerechten leiden. In het volgende recept zijn mijn eigen restjes verwerkt, maar hoeveel leuker wordt het nog om de eigen koelkast/keukenkast eens aan een onderzoek te onderwerpen. Eigenlijk alles wat een zweempje oosters in zich heeft, kan erin. De tofustokken zijn mijn persoonlijke favoriete ontdekking, die ik zeker op voorraad zal blijven houden. (Probeer ze ook eens.)

 

 

  • ¼ aubergine
  • ¼ courgette
  • ½ zoete aardappel (bataat)
  • ½ gele paprika
  • 2 tomaten
  • 1 portobello-paddestoel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 2 dl kokosmelk
  • 2 tofustokken, 30 minuten geweekt
  • ¼ tl bonensaus
  • 1 tl vegetarische oestersaus of sojasaus

 

 

Snijd de aubergine en de courgette in blokjes.

Schil de zoete aardappel en snijd ook deze in blokjes.

Verwijder zaad en zaadlijsten van de paprika en snijd deze in stukjes.

Halveer de tomaten, verwijder de harde kernen en snijd ze in blokjes.

Snijd de paddestoel in stukjes en de knoflook in partjes.

 

Verhit de olie in een grote koekenpan of in een wok.

Bak hierin de blokjes aubergine een paar minuten tot ze bruin beginnen te kleuren.

Voeg dan de courgette, de zoete aardappel, de paprika, de tomaten, de paddestoel en de knoflook toe en roerbak nog een paar minuten.

 

Voeg de geraspte kokos, de kokosmelk en de tofustokken toe en breng aan de kook.

Roer er dan het restje rijst of granen door en breng op smaak met de bonen- en oestersaus.

Laat 10-15 minuten zachtjes koken, tot de kokosmelk is ingedikt.

Draai op het laatst zo nodig het vuur wat hoger wanneer het gerecht te vochtig is (tenzij je de voorkeur geeft aan een curry-achtig geheel).